Placinta Dietetica cu Prune (fara zahar, fara foietaj, fara faina alba, 100% sanatoasa)

Multi dintre voi imi vorbiti nostalgic despre anumite dulciuri si alimente nesanatoase si imi cereti sfatul cu privire la substituentii potentiali, iar eu incerc mereu sa va propun o alternativa. Stiu ca exista persoane care cred ca am ajuns intr-un punct in care nu mai sunt tentata sa calc stramb, insa as fi ipocrita daca as pretinde ca afirmatia de mai sus este 100% adevarata si incontestabila.

Am crescut intr-o familie in care se gateste foarte mult si foarte gustos (poate prea mult si prea gustos :D), iar acest lucru m-a facut sa dezvolt anumite preferinte alimentare si sa-mi sculptez perceptia asupra mancarii. Preferintele s-au schimbat, iar perceptia a fost remodelata, insa mi-au ramas amintirile.

Saptamana trecuta am fost in vizita la parinti si bunici si m-am convins inca o data ca toate femeile din familia noastra adora sa stea in bucatarie. Desi pe tot parcursul vizitei, in casa s-au tot gatit diverse feluri de mancare, acestea m-au lasat rece, pentru ca nu sunt innebunita dupa carne si preparatele din carne. Povestea s-a schimbat si a devenit una foarte trista atunci cand bunica a adus o placinta pufoasa si fierbinte cu prune. Pana cand creierul meu a procesat informatia si a listat toate ingredientele din placinta, stomacul deja isi revendica felia. 😀

Sa stiti ca nu am cedat tentatiei, insa, dupa cum spuneam, suntem oameni, avem slabiciuni si nu imi este rusine sa recunosc acest lucru si cine spune ca nu le are, minte cu nerusinare. Da, avem ratiune, de aceea trebuie sa facem cele mai bune alegeri pentru noi!


jjjj


Desi am reusit sa creez versiuni sanatoase ale multor deserturi, placintele inca imi dau batai de cap. Mie mi se pare destul de complicat sa realizezi un aluat fara gluten, care sa fie maleabil, pufos si legat, insa am hotarat sa nu ma dau batuta.

Desi aceasta placinta nu este la fel de pufoasa ca cea facuta de bunica, mie mi-a placut la nebunie, pentru ca are o cantitate mare de fructe, este foarte aromata si este 100% sanatoasa!


6-min


Aceasta placinta este facuta fara zahar, fara faina alba, fara ulei, fara foietaj si este delicioasa!

Toti iubitorii de placinte sa apeleze la mine! 😀


3-min


4-min


5-min


Untitled-4


Placinta Dietetica cu Prune (fara zahar, fara foietaj, fara faina alba, 100% sanatoasa)
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
8 felii 30 de minute
Timp de gatire Timp de asteptare
50 de minute 45 de minute
Portii Timp de preparare
8 felii 30 de minute
Timp de gatire Timp de asteptare
50 de minute 45 de minute
Placinta Dietetica cu Prune (fara zahar, fara foietaj, fara faina alba, 100% sanatoasa)
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
8 felii 30 de minute
Timp de gatire Timp de asteptare
50 de minute 45 de minute
Portii Timp de preparare
8 felii 30 de minute
Timp de gatire Timp de asteptare
50 de minute 45 de minute
Ingrediente
Aluat
Umplutura
Pentru intinderea si ungerea aluatului
Portii: felii
Unitati:
Etape
Aluat
  1. Combinam laptele praf degresat cu cele 80g de faina de ovaz, eritritolul cu stevia, faina de konjac, taratele de psyllium, drojdia, vanilia macinata si sarea.
  2. Turnam laptele cald, aroma de unt si aroma de vanilie peste compozitia obtinuta anterior si amestecam totul pana la omogenizare. Pentru mixarea acestui aluat, eu am folosit o spatula din silicon, insa puteti folosi o lingura de lemn sau un alt accesoriu de bucatarie la alegere.
  3. Adaugam oul si il incorporam. Presaram cele 30g de faina de ovaz ramase si mixam pana la omogenizare. O sa rezulte un aluat umed.
  4. Acoperim bolul cu folie alimentara si il punem deoparte, intr-un loc cald, ferit de curenti reci de aer, sa creasca putin.
Umplutura
  1. Spalam prunele, le scoatem samburii si le taiem felii. Adaugam eritritolul cu stevia si faina de konjac si amestecam totul foarte bine.
  2. Gatim prunele la foc mediu spre mic, amestecand continuu, timp de 10 minute. Punem umplutura deoparte si ne intoarcem la aluat.
  3. Presaram o cantitate generoasa de faina de orez pe suprafata de lucru si scoatem aluatul din bol. Pentru a va usura munca, va recomand sa folositi o racleta pentru aluat.
  4. Mai presaram putina faina de orez peste aluat pentru a preveni lipirea si impartim aluatul in doua parti inegale. 2/3 din aluat le vom folosi pentru baza si 1/3 pentru partea superioara a placintei.
  5. Punem putina faina de orez pe fundul formei si asezam bucata mai mare de aluat. Intindem aluatul pe toata suprafata formei, ridicand-ul putin si pe peretii acesteia. Nu va sfiati sa adaugati faina de orez, pentru ca aceasta va ajuta sa preveniti lipirea aluatului de maini si ruperea acestuia.
  6. Turnam umplutura si o intindem uniform.
  7. Rulam partea mai mica de aluat pentru a forma un cerc. Atentie, acest aluat se lipeste foarte usor si este destul de "fragil", prin urmare presarati mereu faina de orez daca este nevoie.
  8. Ridicati cercul de aluat de pe suprafata de lucru si asezati-l pe umplutura. Presati marginile cercului cu degetele pentru a-l uni cu cealalta bucata de aluat.
  9. Ungem placinta cu putin ou batut si o coaceam in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de 30-35 de minute sau pana cand partea superioara a capatat o nuanta aurie.
  10. Scoatem placinta din cuptor si o lasam sa se raceasca timp de 10 minute in forma, dupa care aceasta poate fi scoasa, taiata si servita. Eu am folosit o forma cu baza detasabila cu diametrul de 23 cm, prin urmare am scos placinta din forma foarte usor.
Notitele retetei

Eritritolul cu stevia, laptele praf degresat, faina de konjac, faina de ovaz, faina integrala de oreztaratele de psyllium, aroma naturala de vanilie si aroma de unt le puteti comanda de pe www.nosugarshop.ro.


Vanilia macinata/pudra de vanilie o puteti gasi pe www.vegis.ro.


Forma de copt cu baza detasabila o puteti gasi pe www.pentrugatit.ro. Exista si o varianta mai ieftina pe care o puteti gasi aici.


© Dulciurile Nu Ingrasa. Toate materialele postate pe acest site imi apartin si sunt protejate de drepturile de autor si toate drepturile ce imi revin in calitate de autor conform legislatiei romane si internationale aflate in vigoare. Folosirea retetelor in scop comercial este interzisa, la fel si copierea acestora fara specificarea autorului si sursei.

Partajeaza reteta


NutritionLabel-122O felie are numai 135kcal, 1.3g de grasimi si 6.1g de fibre!


2


P.S. Ii multumesc Valentinei Rachieru pentru suporturile superbe din lemn pe care le-am folosit pentru realizarea pozelor!


Untitled-2

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *