Nu stiu daca o sa ma credeti, insa eu nu am mancat niciodata mucenici muntenesti. Nu stiu ce gust sau miros ar trebui sa aiba, insa am facut putina cercetare si am hotarat sa combin cateva arome care mie personal imi plac. 😀
Desi a fost prima data cand am avut ocazia sa prepar acest desert, va pot spune ca tot procesul mi s-a parut terapeutic. Nu o sa va mint, decuparea si modelarea mucenicilor este un proces migalos, cel putin asa a fost in cazul meu, pentru ca nu detin o forma specifica, insa cu voie buna si cu muzica pe fundal va asigur ca timpul o sa treaca mai repede.
Pentru ca in loc de faina alba de grau am folosit o combinatie de faina de orez si mix de fibre cu faina de konjac fara carbohidrati, mucenicii mei au iesit mai inchisi la culoare, insa pe mine nu m-a afectat acest aspect.
Ii multumesc cititoarei mele Floretina care mi-a sugerat sa fac aceasta reteta, pentru ca am avut ocazia sa incerc ceva nou. De asemenea, sunt foarte curioasa sa aflu daca versiunea mea se apropie macar putin de cea originala, prin urmare astept cu drag parerile voastre in comentarii.
- 50 g mix de fibre cu faina de konjac fara carbohidrati
- 40 g faina integrala de orez
- 50 g eritritol cu stevia
- 1 lingurita faina de konjac
- 1/2 lingurita vanilie macinata
- 3 bucati oua XL (195g)
- 10 picaturi aroma de nuci
- 10 picaturi esenta de vanilie
- 1500 ml apa
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- 1 lingurita coaja rasa de portocala
- 10 picaturi esenta de rom
- 110 g eritritol cu stevia
- 10 g amidon din porumb
- 70 g miez de nuca maruntit
- 1/2 lingurita scortisoara
- Combinam nuca cu eritritolul cu stevia, amidonul si scortisoara.
- Combinam mixul de fibre cu faina de orez, eritritolul cu stevia, faina de konjac si vanilia macinata.
- Adaugam ouale, aroma de nuci si esenta de vanilie si framantam totul pana cand obtinem o bila compacta de aluat.
- Presaram pe blatul de lucru si pe aluat putin mix de fibre si il aplatizam pe cel din urma.
- Cu ajutorul suciorului, intindem aluatul intr-o foaie subtire. Daca simtiti ca suciorul se lipeste, mai presarati putin mix. Cu ajutorul unui pahar mic, decupam cercuri si inlaturam excesul de aluat.
- Cu un dui sau cu un obiect cu diametrul si mai mic, decupam partea interioara a fiecarui cerc. Din nou, inlaturam excesul de aluat si rasucim cercurile rezultate pentru a forma un 8.
- Asezam mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Uscam mucenicii in cuptorul preincalzit la 130 de grade Celsius timp de 30 de minute.
- Turnam apa intr-o cratita si adaugam coaja de lamaie, coaja de portocala si esenta de rom.
- Atunci cand apa a inceput sa fiarba, adaugam mucenicii si ii fierbem timp de aproximativ 7 minute. Mucenicii trebuie sa se umfle si sa se ridice la suprafata.
- Adaugam amestecul de nuca si ma fierbem totul timp de 2 minute.
- Se pot servi atat calzi, cat si reci. Enjoy!
Mix-ul de fibre cu faina de konjac fara carbohidrati, faina integrala de orez, faina de konjac, eritritolul cu stevia, aroma de nuci, esenta de rom si amidonul din porumb le puteti comanda de pe www.nosugarshop.ro.
Vanilia macinata o puteti comanda aici.
© Dulciurile Nu Ingrasa. Toate materialele postate pe acest site imi apartin si sunt protejate de drepturile de autor si toate drepturile ce imi revin in calitate de autor conform legislatiei romane si internationale aflate in vigoare. Folosirea retetelor in scop comercial este interzisa, la fel si copierea acestora fara specificarea autorului si sursei.
De data aceasta nu am cantarit fiecare portie, insa am impartit ochiometric compozitia in patru portii egale. O portie are 256kcal, 16.3g de grasimi, 13.4g de carbohidrati si 9.4g de proteine!
Folositi codul DNI5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea fiecarei comenzi plasate pe www.nosugarshop.ro.
10 comentarii
Yeeeee! Chiar maine voiam sa fac! 😀
Si idem @ “eu nu am mancat niciodata mucenici muntenesti.” - va fi o premiera si pentru mine. 😀
Abia astept sa aflu ce parere ai si sper sa-ti placa! ??
Din păcate nu mai am faina integrala de orez ci faina de orez simpla. E ok? Mai am o întrebare. Am descoperit de curând faina integrala de grau spelta. E ok sa o folosesc la dulciuri? E grozava pentru paine.
Da, puteti folosi si faina de orez simpla. In legatura cu faina de spelta nu va pot da un raspuns momentan, pentru ca eu personal nu am incercat-o. Stiu ca se digera mai repede decat faina de grau, chiar daca contine gluten. Nu vad de ce nu ar putea fi folosita in prajituri, insa o s-o incerc si o sa va dau verdictul final. 😀
Tocmai ce-am hapait un bol! 😀 N-au iesit mucenicii prea aspectuosi dar gustul a fost buuuuun! Multumiri pentru reteta! :*
Diana, ma bucur enorm ca ai incercat reteta si ca ti-a placut! Desi nu stiu cum sunt cei cu zahar si faina alba, versiunea mea dietetica mi-a placut si mie. 😀 :*
Mucenicii au fost senzaționali. Următoarea provocare este cozonacul dietetic pentru Paște ? Crezi ca ne poți ajuta cu o rețetă? Mulțumesc ?
Pe site exista o reteta de cozonac fara framantare, insa ma gandeam si eu sa incerc sa fac unul cu aluat framantat. Ma bucur mult ca ti-au placut mucenicii si sper sa dezvolt o reteta buna de cozonac in timp util! :*
Buna. Cu ce as putea inlocui Faina Mix de Fibre fara carbohidrati? Multumesc 🙂
Buna Andreea! Din pacate, nu putem inlocui acest ingredient, pentru ca este esential.