Tu câtă mâncare risipești? | FOODCARE

Photo source: Damien Glez

Europenii aruncă aproximativ 88 milioane de tone de mâncare anual, cu un cost asociat de 143 miliarde de euro (FUSIONS, 2024). După părerea mea, cifrele sunt alarmante și ar trebui să ne îngrijoreze pe toți. Tocmai din această cauza a fost lansată platforma FOODCARE, care va dirija mai multe proiecte care ar trebui să ne informeze și, de ce nu, să ne educe. În acest articol eu o să vă spun punctul meu de vedere, care sper să fie împărtășit și susținut de voi, pentru că suntem o comunitate.

Mâncarea este o sursă de plăcere și energie, pentru care muncim din greu și în jurul căreia ne structurăm până și programul. Mâncarea este o parte extrem de mare din tot ceea ce facem și suntem, de aici venind și vorba “ești ceea ce mânaci”. Muncim 5 zile din șapte, 9 ore pe zi, sau chiar mai mult, pentru a umple coșul la sfârșit de săptămână sau pentru a ieși într-un local cel puțin decent. Ne gândim la mâncare, iubim mâncarea, muncim pentru ea și totuși uneori nu o respectăm.

Sigur, totul este relativ. Cunosc oameni care aruncă punga perfectă de salată doar, pentru că a expirat, când sincer mai deștept ar fi fost să cumpere o salată iceberg și un morcov. În cealaltă extremă sunt cei care habar nu au ce este o salată iceberg, pentru că nu și-au permis-o și nu o privesc ca pe o necesitate. Văd oameni care au coșul plin de cei mai ieftini mici și produse de calitate inferioară și văd coșuri cu bucăți de mușchiuleț de vită și vin scump. Prețurile sunt relative și respectiv comportamentul față de mâncare în general.

Cumpărăm prea mult din ignoranță sau lipsă de timp și aruncăm din aceleași motive. Fie nu avem timp să mergem la cumpărături de mai multe ori pe săptămână, fie nu avem timp să gătim ceea ce am cumpărat, iar în ambele cazuri alimentele ajung în gunoi. Mulți oameni nu înțeleg că un măr sau un cartof stricat parțial poate fi curățat și folosit în continuare, sau că salata în stare perfectă cu termen depășit e tot bună de folosit.

Sfatul meu este să:

  • cumpărați mai puțin sau să congelați alimentele;
  • aruncați alimentele doar în cazul în care sunt stricate complet;
  • gătiți alimentele care sunt cel mai aproape de termenul de expirare;
  • cumpărați produse reduse cu termen de valabilitate limitat.

Mai devreme va spuneam de FOODCARE, iar prima campanie pe care au lansat-o este #itsoktotakeaway, o campanie ce încurajează să luăm mâncarea la pachet. Nu o spun să păr snoabă, însă eu am luat mereu mâncarea pe care nu am consumat-o în restaurant, pentru că am plătit pentru ea și îmi aparține și, pentru că o să o mănânc cu plăcere mai târziu sau a doua zi și nu va trebui să gătesc. Niciodată nu mi s-a părut rușinos sau deplasat, însă statisticile arată că românii iau foarte rar din restaurant mâncarea rămasă.

Să luăm un exemplu simplu pe care sper să-l înțelegeți și să-mi dați dreptate. Să spunem că aveți un cheat day și v-ați dus la Hard Rock să mâncați un burger delicios. O porție de burger cu cartofi și sos este aproximativ 55RON, un preț ok pentru ceea ce ofertă, însă destul de ridicat comparativ cu alte localuri. Burgerul este imens și să presupunem că după ce l-ați mâncat pur și simplu nu mai puteți mânca și cartofii, la care vă uitați neajutorat. Dacă presupunem că acești cartofi au fost 20% din prețul total, tot ați plătit pentru ei 11RON, ceea ce este destul pentru o porție de cartofi. De ce ar trebui să lăsați 11RON pe masă, care ulterior vor fi aruncați?

Tot ceea ce nu se consumă restaurantele aruncă, iar noi trebuie să înțelegem asta. Mâncarea nu ajunge să fie donată, reciclată sau refolosită, ci este pur și simplu aruncată în gunoi. Dacă cerem mâncarea la pachet nu inseamnă că suntem săraci, zgârciţi sau ciudați, ci suntem pur și simplu conștienți, calculați și respectuoși atunci când vine vorba de mâncare.

Vizitați platforma, susțineți inițiativa și rețineți, it’s ok to take away!

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *