Cozonacul a devenit o prajitura emblematica pentru sarbatoarea de Craciun, dar si pentru cea de Paste, si cum ne bate Craciunul la usa, am hotarat sa modific putin ingredientele, si sa creez un cozonac mai sanatos.

Pentru ca am folosit faina fara gluten, cozonacul meu nu a crescut la fel de mult, insa, chiar si asa, a iesit extraordinar de aromat si gustos.

Timp de gatire: 15 minute  Timp de asteptare: 90 de minute  Cantitate obtinuta: 680g

Timp de gatire: 15 minute
Timp de asteptare: 90 de minute
Cantitate obtinuta: 680g

Nu puteam sa nu gatesc aceasta prajitura, pentru ca tot Bucurestiul miroase a cozonac in aceasta perioada si mi s-a facut teribil de pofta!

Da, recunosc, sunt o mega pofticioasa. :)

Umplutura de nuca, stafide si cacao este atat de parfumata, echilibrata, si, dupa parerea mea, o combinatie castigatoare.

Pregatiti-va, vine Craciunul!!!


Ingrediente:

Aluat

Umplutura:

  • 20g cacao cu continut redus de grasimi (eu am folosit Malita)
  • 20g nuca
  • 15g stafide
  • 50g eritritol cu stevia

Pentru a unge cozonacul o sa avem nevoie de un ou si o lingura de lapte degresat.


Mod de preparare:

  1. Punem toate indredientele pentru aluat intr-un bol mare si, cu ajutorul carligelor pentru framantare de la mixer, mixam aluatul pana cand devine omogen. Pudram masa de lucru cu 10g de faina, scoateam aluatul din bol, il mai framantam 2 minute cu mainile, formam o bila si il punem inapoi in vasul in care l-am preparat. Pentru a scoate mai usor aluatul la sfarsit, putem pudra si vasul cu putina faina.
  2. Lasam aluatul la dospit timp de 60 de minute, in vasul acoperit cu folie alimentara. Este important ca aluatul sa fie intr-un loc cald in timpul dospirii. Pentru a ma asigura ca aluatul meu o sa creasca, il pun pe un scaun langa cuptorul pornit.
  3. Dupa ce aluatul a stat o ora la dospit, il scoatem din bol pe masa de lucru pudrata cu cele 10g de faina ramase, il taiem in 2 bucati egale, si cu mainile sau cu suciorul formam 2 foi de aluat. Trebuie sa avem mare grija la acest pas, pentru ca foile sunt fragile si se rup repede. Punem umplutura pe fiecare foaie de aluat si le „inchidem” lipind marginile intre ele. Obtinem doua rulouri groase pe care le impletim si le punem intr-o forma de chec din silicon. Acoperim forma cu un prosop si mai lasam aluatul la dospit inca 30 de minute.
  4. Ungem cozonacul cu putin ou batut cu lapte degresat si il coacem, in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de 50-60 de minute.
  5. Transferam cozonacul pe un gratar, il acoperim cu un prosop, il lasam sa se raceasca putin pentru a putea fi taiat, il portionam si gustam ce am facut. :)

* Eu am folosit drojdie de la Dr. Oetker care nu se dizolva in apa in prealabil ci se amesteca direct cu faina. In cazul in care folositi un alt tip de drojdie uscata, aveti grija daca trebuie sau nu activata inainte sa fie adaugata la faina.


 

Valorile nutritionale pentru 100g de cozonac

Valorile nutritionale pentru 100g de cozonac

Nu pot spune ca este un produs hipocaloric, insa are cu mult mai putine calorii si grasimi decat un cozonac clasic.

Acest cozonac este fara zahar, fara gluten si cu un continut scazut de grasimi.

Deja miroase a Craciun!

Cu drag,

-T

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Daca ti-a placut, poti distribui aceasta reteta pe: