Pâine cu Făină de Secară și Făină de Spelta

Cred că fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată fraza: “Pâinea îngrășa!”. Aprob și neg această frază în același timp, pentru că informațiile oferite mi se păr insuficiente.

Deja nu este un secret că ar fi bine să consumăm cât mai puțină făină albă, însă puțini sunt cei care pot explica de ce. Lăsând la o parte toată povestea cu glutenul, bine ar fi să alegem fainile intregrale, pentru că acestea conțin fibre, iar fibrele = un colon fericit. Pe blog există un articol în care am explicat mai detaliat de ce ar trebui să evităm făina albă și cu ce am putea s-o înlocuim. (îl găsiți aici)

Revenind la frază de mai sus, vă pot spune că nu pâinea îngrășa, ci consumul ei excesiv. Cunosc oameni care consumă pâine inclusiv atunci când mănâncă paste, or pentru mine acest lucru nu are nici o logică. Trebuie să înțelegem că pâinea nu este nimic altceva decât o sursă de carbohidrați, iar cea bună conține doar făină, apa, drojdie, sare și poate puțin ulei. Nu este necesar ca fiecare masă să fie însoțită de câteva felii de pâine, însă vă asigur că dacă o să mâncați 2 felii subtitiri pe zi nu pâinea va fi cea care va contribui la îngrășare. Dacă ați mâncat o ceafă de porc cu cartofi prăjiți și pâine și ați comandat și o porție de papanași, să știți că nu pâinea este de vină! 😀

De data aceasta vă propun o rețetă minunată în care am folosit făină de secară și făină de spelta. Chiar dacă pâinea rezultată nu va fi fără gluten, vă asigur că va fi mult mai sănătoasă decât cea din magazin pe care scrie “integrală” și de fapt conține 80% făină albă de grâu.


1-min


Pâine cu Făină de Secară și Făină de Spelta
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
12 portii 40 de minute
Timp de gatire
65-70 de minute
Portii Timp de preparare
12 portii 40 de minute
Timp de gatire
65-70 de minute
Pâine cu Făină de Secară și Făină de Spelta
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
12 portii 40 de minute
Timp de gatire
65-70 de minute
Portii Timp de preparare
12 portii 40 de minute
Timp de gatire
65-70 de minute
Ingrediente
Aluat
Decor
Portii: portii
Unitati:
Etape
  1. Combinați făina de secară cu făina de spelta, drojdia, sarea și îndulcitorul. Eu am folosit o drojdie uscată care se amestecă direct cu făină, însă vă recomand să citiți instrucțiunile de pe ambalajul drojdiei pe care o aveți.
  2. Adăugați apa călduță și frământați aluatul timp de 15 minute. Vă recomand să folosiți un mixer de masă sau o mașină de făcut pâine pentru frământare, pentru că aluatul rezultat va fie destul de umed și lipicios.
  3. Puneți aluatul într-un vas curat, acoperiți vasul cu folie alimentară și puneți-l într-un loc călduros, ferit de curenți de aer reci. Lăsați aluatul să dospească timp de 40 de minute, timp în care acesta ar trebui să-și dubleze volumul.
  4. După 40 de minute, presărăm puțină făină de secară pe blatul de lucru și așezam aluatul. Îl întindem puțin și îl rulăm pentru a forma o franzelă. La nevoie, mai presărați puțină făină, însă nu va recomand să folosiți mai mult de două linguri, pentru că aluatul o să devină prea dens.
  5. Așezam franzelă într-o formă de chec tapetata cu hârtie de copt, acoperim forma cu folie alimentară și lăsăm pâinea să dospească din nou timp de 40 de minute. Da, știu, în poză nu există hârtie de copt în peisaj, însă... omul din greșeli învață.
  6. Batem oul cu sare, ungem pâinea cu acest amestec și presărăm semințele. Preîncălzim cuptorul la 220 de grade Celsius. Introducem o tavă pe treapă inferioară și tunam aproximativ 80ml de apa. Atunci când apa începe să se încălzească, introducem pâinea în cuptor și o coacem timp de 65-70 de minute. Când semințele o să înceapă să prindă culoare, vă recomand să acoperiți pâinea cu o bucată de folie de aluminiu pentru a preveni arderea acestora.
  7. Transferăm pâinea pe un grătar și o lăsăm să se răcească complet.
  8. Enjoy!
Notitele retetei

Dați click pe fiecare ingredient pe care ați vrea să-l cumpărați și veți fi redirecționați pe pagină care îl comercializează.


© Dulciurile Nu Ingrasa. Toate materialele postate pe acest site îmi aparțin și sunt protejate de drepturile de autor și toate drepturile ce îmi revin în calitate de autor conform legislației române și internaționale aflate în vigoare. Folosirea rețetelor în scop comercial este interzisă, la fel și copierea acestora fără specificarea autorului și sursei.

Partajeaza reteta

NutritionLabel-179

Dacă veți tăia pâinea în 12 felii egale, o felie va avea 149kcal, 1.3g de grăsimi, 29.4g de carbohidrați și 5.6g de proteine. Data viitoare voi cântări pâinea și voi face calculele pe 100g de produs.


2-min


Untitled-2

 

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *