Cozonac cu Făină Integrală Fără Zahăr

Paștele și Crăciunul sunt sărbătorile mele preferate, pentru că sunt sărbători de familie, care apropie și aduc un val de bunătate în sufletele noastre. Chiar dacă de Paște nu primim cadouri ca de Crăciun, nu cred că acest aspect este esențial pentru a simți sărbătoarea, iar cei care au lăsat adolescența în spate îmi vor da dreptate.

Eu mi-am petrecut copilăria în Republica Moldova, iar acolo există multe tradiții și mulți oameni care le păstrează. Pe lângă ritualul de a lua lumină, acolo oamenii vin la biserică cu păști, cozonaci, ouă, brânză și alte alimente pentru ca acestea să fie stropite cu apa sfințită. Chiar dacă nu erai o persoană religioasă și te duceai la biserică doar o dată pe an, de Paște, plecai acasă mai liniștit, mai bun și mai luminat. Armonia și liniștea în care stăteau oamenii, grija cu care scoteau alimentele din coș și detașarea pe care o aveau în acel moment, le țin minte și acum și sper să nu le uit niciodată.

Nu știu dacă experiența tuturor a fost la fel sau totul era mai frumos pentru mine, pentru că eram copil, însă mă simt norocoasă că port cu mine așa amintiri. Pentru că toți oamenii aveau în coș pască și cozonac, nu puteam să nu fac și eu cel puțin unul din aceste două preparate. Anul acesta vom avea cozonac, iar până la anul o să vin și cu o rețetă bună de pască, vă promit. 😀


cover1


Sincer, nu știam dacă această rețetă o să ajungă la voi vreodată, pentru că este a treia tentativă de a face cozonac, două fiind teribil de nereușite. De ce? Pur și simplu nu îmi creștea aluatul.

Primele dați am folosit drojdie uscată și am crezut ca poate o fi fost ea de vina și am renunțat la idee pentru o perioadă. Pentru că îmi propusesem să fac cozonac de Paște, am cumpărat drojdie proaspătă, pe care o folosesc mereu să fac pâine și nu mă dezamăgeste niciodată. Imaginați-vă suprinderea mea când după câteva ore de dospire la 35 de grade Celsius aluatul meu crescuse câțiva centimetri.

Am căutat pe Google să văd dacă au mai avut și alți oameni probleme similare și am ajuns la concluzia ca poate fi eritritolul de vină. Unii oameni susțin că poliolii pot inhiba activitatea drojdiei, iar eu nu am o altă teorie mai bună și tind să-i cred.

Pentru că nu am vrut să arunc aluatul, am adăugat 10g de praf de copt înainte să bag cozonacul în cuptor, iar acest lucru a salvat situația. Important este că am obținut un cozonac moale și delicios, iar drojdia a făcut și ea săraca cât a putut. Nu cred că praful de copt singur ar fi făcut aceeași treabă, însă cred că a fost o idee minunată să-l adaug.


4-min


Untitled-4Cozonac cu Faina Integrala Fara zahar
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
10 servings 30 minutes
Timp de gatire Timp de asteptare
60 minutes 50 minutes
Portii Timp de preparare
10 servings 30 minutes
Timp de gatire Timp de asteptare
60 minutes 50 minutes
Cozonac cu Faina Integrala Fara zahar
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
10 servings 30 minutes
Timp de gatire Timp de asteptare
60 minutes 50 minutes
Portii Timp de preparare
10 servings 30 minutes
Timp de gatire Timp de asteptare
60 minutes 50 minutes
Ingrediente
Aluat
Umplutura
Portii: servings
Unitati:
Etape
  1. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, cu excepția untului. Untul trebuie să fie topit.
Notitele retetei

Dați click pe fiecare ingredient pe care ați vrea să-l cumpărați și veți fi redirecționați pe pagina care îl comercializează.

© Dulciurile Nu Îngrașă. Toate materialele postate pe acest site îmi aparțin și sunt protejate de drepturile de autor și toate drepturile ce îmi revin în calitate de autor conform legislației române și internaționale aflate în vigoare. Folosirea rețetelor în scop comercial este interzisă, la fel și copierea acestora fără specificarea autorului și sursei.

Partajeaza reteta

NutritionLabel-28

O felie imensă de cozonac va avea 383kcal, 21.1g de grăsimi, 40.7g de carbohidrați și 11g de proteine!

Sincer vă spun că eu nu am reușit să mănânc mai mult de o felie la o masă, însă abia aștept să aflu și părerile voastre și vă recomand să-i dați o șansă.


Folosiți codul DNI10 pentru a obține un DISCOUNT de 10%, valabil pentru fiecare comandă plasată pe Myprotein. De asemenea, puteți folosi codul DNIORGANIC pentru a obține un discount de 20%pentru toate produsele din gama organică.

Pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea fiecărei comenzi plasate pe www.nosugarshop.ro, puteți folosiți codul DNI5.


Untitled-2

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *