Amandine (fara zahar, fara faina alba, continut scazut de grasimi, 100% sanatoase)

Desi aproape mereu am idei pe care abia astept sa le materializez, recunosc ca imi place sa primesc sugestii si cereri de retete. Dana, una dintre cititoarele mele, m-a provocat sa fac amandine sanatoase, iar eu am acceptat provocarea ei cu cel mai mare drag!


2.1


Va spun cu mana pe inima ca am mancat amandine o singura data in viata si nu am simtit nevoia sa le recumpar. De ce? Pentru ca nu mi-au placut in mod deosebit.

Pentru ca sunt genul de om care crede in a doua sansa, am hotarat sa fac niste amandine sanatoase si abia dupa sa dau verdictul final. Credeti-ma, o sa va placa la nebunie aceasta prajitura dietetica, pentru ca este mai gustoasa decat cea normala pe care am mancat-o acum cativa ani.

Este usoara, racoritoare, sanatoasa si literalmente se topeste in gura. Daca va place ciocolata, aroma de rom si iubiti prajiturile insiropate, atunci acest desert este pentru voi!


4-min


3-min


Aceste amandine au fost facute cu viteza luminii, pentru ca a doua zi trebuia sa plec din tara. Cei care obisnuiesc sa faca torturi si prajituri, stiu ca prepararea unui desert reusit cu crema necesita timp si destul de multa rabdare. Cu o mana in bagaj si cu una in bucatarie, eu am incercat sa concentrez toate activitatile posibile intr-o singura zi si sa pot pleca de-acasa cu sufletul impacat.

Din fericire, am reusit sa fac amandinele si am fost extrem de fericita atunci cand le-am gustat, pentru ca am realizat ca au meritat efortul depus!


1-min


Amandine (fara zahar, fara faina alba, continut scazut de grasimi, 100% sanatoase)
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
9 amandine 1 ora
Timp de gatire Timp de asteptare
30-35 de minute 6 ore
Portii Timp de preparare
9 amandine 1 ora
Timp de gatire Timp de asteptare
30-35 de minute 6 ore
Amandine (fara zahar, fara faina alba, continut scazut de grasimi, 100% sanatoase)
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
9 amandine 1 ora
Timp de gatire Timp de asteptare
30-35 de minute 6 ore
Portii Timp de preparare
9 amandine 1 ora
Timp de gatire Timp de asteptare
30-35 de minute 6 ore
Ingrediente
Blaturi
Crema
Sirop
Portii: amandine
Unitati:
Etape
Blaturi
  1. Batem albusurile cu sarea si 40g de eritritol cu stevia pana cand obtinem o spuma tare.
  2. Combinam ouale cu cele 60g ramase de eritritol, cu iaurtul grecesc, faina de ovaz, faina de konjac, laptele praf degresat, cacaoa si esenta de rom si mixam totul timp de 3-4 minute.
  3. Turnam compozitia rezultata peste spuma de albusuri si o incorporam cu grija, de jos in sus, dispre centru spre exterior, cu ajutorul unei spatule din silicon.
  4. Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de 30-35 de minute sau pana cand aceasta a capatat o nuanta aurie.
  5. Stingem cuptorul, intredeschidem usa si il lasam sa se raceasca inauntru. Facem acest lucru pentru ca prajitura sa se obisnuiasca cu temperatura bucatariei. O transferam pe un gratar si o lasam sa se raceasca complet.
Crema
  1. Punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece. Este important ca apa sa fie rece, pentru ca apa calda va dizolva gelatina.
  2. Amestecam laptele cu vanilia intr-o cratita pe care ulterior o punem pe foc pentru a incalzi amestecul. Laptele nu trebuie sa fiabra, ci sa fie doar foarte cald.
  3. Batem galbenusurile cu eritritolul pana cand acestea se deschid la culoare si isi tripleaza volumul.
  4. Adaugam amidonul si mai mixam putin compozitia pentru a-l incorpora. Turnam 1/3 din laptele fierbite peste galbenusuri, adaugam cacaoa, mixam, dupa care adaugam laptele ramas si mixam pana la omogenizare.
  5. Transferam amestecul inapoi in cratita si, amestecand continuu cu o spatula sau tel, gatim crema pana cand aceasta s-a ingrosat considerabil. Aceasta crema se gateste la flacara mica, iar un indiciu ca aceasta este gata ar fi disparitia gustului de amidon. Procesul de gatire dureaza aproximativ 5 minute.
  6. Scurgem bine foile de gelatina, le adaugam la crema fiebrite si amestecam totul cu spatula pentru a dizolva gelatina.
  7. Acoperim crema cu folie transparenta pentru a preveni formarea pielitei pe suprafata cremei si o lasam sa se raceasca complet.
  8. Crema rece se pune in frigider pentru 3-4 ore sau in congelator pentru o ora.
Sirop
  1. Combinam apa fierbinte cu eritritolul cu stevia pudra si esenta de rom si amestecam siropul pana la dizolvarea completa a eritritolului.
  2. Punem siropul deoparte si il lasam sa se raceasca complet.
Asamblare
  1. Taiem prajitura pe orizontala pentru obtinerea celor doua blaturi.
  2. Asezam primul blat pe un tocator, il insiropam si il acoperim cu crema. Eu am pus aproape toata crema intre blaturi, pastrand o cantitate mica pentru decor.
  3. Insiropam al doilea blat si il asezam peste stratul de crema.
  4. Punem prajitura in frigider si incepem sa preparam glazura.
Glazura
  1. Topim untul de cacao la bain-marie sau la foc mic intr-o craticioara, amestecand continuu .
  2. Combinam laptele praf cu cacaoa, whey-ul si eritritolul cu stevia. Incalzim laptele si il turnam peste amestecul obtinut anterior. Adaugam untul de cacao si mixam pana la omogenizare.
  3. Scoatem prajitura din frigider, taiem marginile si portionam prajitura. Eu am ales sa tai prajitura in 9 cuburi egale.
  4. Asezam cele noua prajituri pe un gratar, lasand spatiu intre ele, si le acoperim cu glazura. Punem crema ramasa intr-un sac de patiserie si ornam amandinele. Eu am folosit duiul "stea deschisa". Optional puteti presara putina nuca macinata, insa eu am folosit fulgi de hrisca. Prajiturile pot fi servite imediat, insa va recomand sa le puneti in frigider si sa le serviti a doua zi.
  5. Enjoy!
Notitele retetei

Faina de ovaz, faina de konjac, laptele praf degresat, eritritolul cu stevia, esenta de rom si amidonul din porumb le puteti comanda de pe www.nosugarshop.ro.


Whey-ul cu aroma de ciocolata fara zahar il puteti comanda de pe www.nutritech.ro.


Cacaoa cu continut redus de grasime, vanilia macinata/pudra de vanilie si untul de cacao le puteti comanda de pe www.vegis.ro.


© Dulciurile Nu Ingrasa. Toate materialele postate pe acest site imi apartin si sunt protejate de drepturile de autor si toate drepturile ce imi revin in calitate de autor conform legislatiei romane si internationale aflate in vigoare. Folosirea retetelor in scop comercial este interzisa, la fel si copierea acestora fara specificarea autorului si sursei.

Partajeaza reteta

NutritionLabel-121

O amandina are numai 171kcal, 4.4g de grasimi si 18.2g de carbihodrati!


Untitled-2

 

You may also like

4 comentarii

  1. Tatiana draga esti minunata. Iti multumesc din suflet ca ai luat din timpul tau ca sa-mi oferi o optiune de prajitura sanatoasa pt ziua mea. Sa stii ca am sa o fac de doua feluri: una umpluta cu crema de ciocolata si alta umpluta cu crema de vanilie 😀 asa imi astampar sigur dorul de prajitura insiropata. Mii de multumiri si te pup cu drag :*

  2. Wow! Aceasta a fost prima mea reactie la vizualizarea acestei retete, reactie putin surprinzatoare pentru prietena mea, care fiind langa mine nu stia ce m-a facut asa fericita :)).
    Esti geniala, draga noastra Tatiana!
    Eu in ultimul timp am avut o pofta nebuna de croissante, gen 7 days, si mi-am tot batut capul cum as putea obtine un aluat sanatos acasa pentru a putea fi manevrat, insa din pacate, inventivitatea mea in bucatarie este 0, asa ca mi-am astamparat pofta :))
    Pupici

    1. Draga Alina, nu stii cat de fericita ma faci spunand astfel de lucruri! ?❤️
      Sa stii ca lucrez de ceva timp la o reteta de aluat pentru rolls si cornuri, insa nu mi-a iesit niciodata asa cum mi-am dorit. Oricum, nu ma dau batuta si sper sa va pot prezenta intr-o zi o reteta sanatoasa de croissant!

      P.S. Chiar ma simt flatata!!!

      Cu drag,
      -T?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *