Ce este gelatina?
Gelatina este un produs alimentar translucid, incolor si inodor care se gaseste sub forma de pulbere, granule sau foi. Aceasta se foloseste ca agent de gelifiere in prepararea alimentelor, dar si in fabricarea produselor farmaceutice si produselor cosmetice. Gelatina este o materie proteica pe care o intalnim in compozitia bezelelor moi/marshmallows, jeleurilor si in multe alte deserturi.
De ce este bine sa consumam gelatina?
Desi nu este la fel de nutritiva ca sursele proteice complete precum carnea, pestele, ouale, laptele, nautul, quinoa si unele oleaginoase, consumul de gelatina aduce beneficii, pentru ca:
- Ajuta la cresterea masei musculare
- Ajuta la imbunatatirea digestiei facilitand miscarea mancarii prin tractul digestiv
- Contine aminoacizi care ajuta la prevenirea slabiciunii si degenerarii cartilajelor in articulatii
- Ajuta la restabilirea mucoasei gastrice
- Imbunatateste conditia tenului datorita continutului de glicina si prolina (aminoacizi folositi in formarea colagenului)
- Este o sursa rentabila de proteine
Restrictii
Consumul de gelatina poate fi interzis ca urmare a unor reguli cu caracter religios. In Iudaism si Islam este permis consumul de gelatina care provine din surse precum vacile si pestele, cea din porc fiind interzisa.
Veganii si multi vegetarieni evita consumul de gelatina provenita din surse de origine animala.
Alternative
Agar-agarul, pectina si konjac sunt alternative de origine vegetala care pot fi folosite pentru a inlocui gelatina in majoritatea preparatelor.
Va recomand sa analizati cu atentie lista ingrediente inainte sa folositi un anumit brand pentru a va asigura ca acesta corespunde cu asteptarile si nevoile dumneavoastra.
Pentru mine gelatina este o „binecuvantare” in bucatarie, pentru ca ma ajuta sa obtin texturi si cosistente diverse.
In cazul in care, dintr-un motiv sau altul, evitati consumul de gelatina, pe www.nosugarshop.ro veti gasi agar-agar si faina de konjac.
Gatiti si mancati sanatos!
Cu drag,
-T ♥
TrackBack URL
http://dulciurilenuingrasa.ro/wp-trackback.php?p=1061