Tort de Ciocolata cu Crema de Mar si Iaurt (fara zahar, fara gluten si fara grasimi adaugate)

Mi s-a facut pofta de un tort de ciocolata, insa vroiam ceva special. Aveam deja in frigider Chocolate Fudge-ul pe care l-am facut zilele trecute si simteam nevoia de a incerca ceva cu totul nou, dar cu aroma de ciocolata. 🙂

Stiu, cer cam multe, dar tocmai asta ma inspira sa fac mereu retete noi. Unele retete imi ies din prima, altele mai greu, insa doar incercand poti creea ceva deosebit.

Stiti ciocolata cu umplutura de mere coapte care apare iarna in magazine, fiind editie limitata? Aceasta aroma de ciocolata a fost muza mea pentru acest tort!

Daca nu ati vazut pana acum tort de ciocolata cu crema de mar, il vedeti acum.

10872131_904080886270979_1515458372_n

 

Nu stiu ce parere aveti despre acesta combinatie de arome, insa va asigur ca este una extraordinar de reusita! Gustul puternic de ciocolata este temperat de prospetimea marului si iaurtului.

Si cum niciodata nu poate fi prea mult tort, eu zic sa incepem sa-l facem!


Ingredinete:

Blat

Crema

* Faina de ovaz o puteti cumpara mai ieftin la Plafar insa nu va recomand sa cumparati Solaris, pentru ca poate fi amara.


Mod de preparare: 

  1. Pentru a preparara blatul, intr-un bol mare, amestecam faina de ovaz cu faina de orez, cacaoa, amidonul si praful de copt. Separam albusurile de galbenusuri, galbenusurile le punem deoparte, pentru ca nu le folosim la aceasta reteta. Turnam laptele de cocos, indulcitorul, aroma de ciocolata si albusurile peste ingredintele uscate si mixam totul timp de 2-3 minute. Daca este nevoie, ne oprim din mixat, curatam peretii vasului si mixam iar. Turnam compozitia rezultata intr-o forma de silicon cu diametrul de 20cm, si o coacem, in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de 40-50 de minute. Blatul este copt daca atunci cand il atingem este ferm si nu se deformeaza, insa se poate face si testul scobitorii. Lasam blatul sa se raceasca 10 minute in forma, dupa care il transferam pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet.
  2. Pentru crema, intr-un bol de sticla sau metal, amestecam bine toate ingredinetele cu un tel. Punem bolul peste o cratita in care avem apa care fierbe, insa avem grija ca apa sa nu atinga fundul vasului. Acest procedeu se numeste gatire la baie de aburi/bain-marie si este foarte des folosit in prepararea cremelor. Dupa ce am pus bolul peste cratita, amestecam crema incontinuu cu telul pana cand se ingroasa si devine destul de ferma (va dura aproximativ 5 minute).
  3. Luam bolul de pe cratita si il lasam deoparte sa se raceasca crema.
  4. Cu ajutorul unui cutit lung, taiem blatul, pe orizontala, in doua si astfel vom obtine doua blaturi pentru tort.
  5. Dupa ce crema s-a racit complet, asamblam tortul. Punem putina crema pe farfurie, pentru a impiedica miscarea tortului. Asezam primul blat, pe care turnam 1/2 din crema, si o nivelam. Punem al doilea blat cu partea plata spre exterior, si turnam crema ramasa. Intindem crema atat pe partea superioara cat si pe partile laterale ale tortului.
  6. Bagam tortul la frigider si il lasam la rece timp de 4 ore sau peste noapte. Dupa ce crema s-a intarit, taiem un cerc din hartie de copt, il punem pe mijlocul tortului si cu o sita, cernem 5g de cacao pe marginile tortului. Taiem tortul in 8 felii si mancam, pentru ca am muncit si pentru ca meritam! 🙂

 

Este deee-li-ciooos!

As putea manca tort dimineata, la pranz si seara. Da, stiu ca pare anormal, insa la mine se mai intampla.

Valorile nutritionale pentru o felie de Tort de Ciocolata cu Crema de Mar si Iaurt
Valorile nutritionale pentru o felie de Tort de Ciocolata cu Crema de Mar si Iaurt

De ce nu as manca tort de trei ori pe zi, in conditiile in care are doar 176 de calorii per portie?!

Fara zahar adaugat, contine numai zaharuri prezente in mod natural in alimentele pe care le-am folosit, fara gluten si fara grasimi adaugate.

M-as imparti cu voi, insa va trebui sa-l faceti singuri si sa va convingeti cat de reusita poate fi aceasta combinatie!

10859874_904080912937643_2049845658_n

 

Gatiti sanatos, fara calorii goale, dar nu si fara gust!

Cu drag,

T

You may also like

6 comentarii

  1. Draga Tatiana, imi plac la nebunie dulciurile tale dar am o nelamurire la tortul de ciocolata cu mar si iaurt,in crema se folosesc si galbenusurile?
    Multumesc!!

    1. Buna Loredana,
      Ma bucur foarte tare ca iti plac retetele mele si astept cat mai multe impresii in legatura cu acestea!
      Eu nu am folosit galbenusurile la crema, insa daca vrei sa o faci, iti recomand sa folosesti pana in 3 bucati. Daca te hotarasti sa integrezi si galbenusurile, indulcitorul cel mai potrivit este eritritolul sau eritritolul cu stevia. Mixezi galbenusurile cu indulcitorul pana cand isi dubleaza volumul si se deschid la culoare, dupa care incorporezi celelalte ingrediente si gatesti crema la bain marie.

      Cu mult drag,
      -T

    1. Loredana, eu iti multumesc pentru toate complimentele spuse la adresa mea! Ma simt flatata :*
      In cazul in care mai ai intrebari, nu ezita sa le adresezi. O zi minunata iti doresc!!!

      Cu mult drag,
      -T

    1. Da, ai dreptate, amidonul trebuie combinat cu ingredientele uscate. Acum am adaugat si acest lucru. Iti multumesc pentru sesizare. ♥

Lasă un răspuns la Ioana Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *