Cozonac Fara Framantare cu Nuca si Lamaie (fara zahar, fara unt, 100% sanatos)

Pentru ca se apropie Pastele, toate magazinele, cofetariile si patiseriile ofera varietati de cozonac si pasca. Poti gasi cozonac cu nuca, stafide, cacao, rom, ciocolata alba, ciocolata neagra, insa nu exista cozonac care sa nu contina unt, faina alba si zahar. Ciudat nu-i asa?

Pentru mine, eliminarea zaharului din alimentatie a fost o optiune, insa nu sunt putini cei care sufera de diabet si sunt constransi sa faca acest lucru. Sarbatorile pot fi o mare provocare pentru cei care nu consuma zahar, pentru ca magazinele si mese de sarbatoare abunda in dulciuri traditionale. Pentru ca privarea nu este o optiune o termen lung, am hotarat sa creez un cozonac care sa fie sanatos si usor de preparat.


2


Cred ca nuca crocanta, aroma de lamaie, cacaoa si aroma de rom s-au combinat de minune, pentru ca am obtinut un cozonac fabulos!

Pentru un plus de aroma, am ales sa prajesc nuca in prealabil si sa adaug o cantitate generoasa de coaja rasa de lamaie. Nu simtiti deja miros de cozonac? 🙂


6


Am propus o reteta fara framantare, pentru ca prepararea unui aluat cu drojdie framantat necesita mai mult timp si ceva mai multa indemanare.

Acest cozonac se face atat de usor si repede, incat nu aveti nevoie de experienta in bucatarie. Daca stiti sa aprindeti cuptorul si sa folositi un mixer, nu veti da gres. 🙂


Cozonac Fara Framantare cu Nuca si Lamaie (fara zahar, fara unt, 100% sanatos)
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
10 portii 10 minute
Timp de gatire
40-45 de minute
Portii Timp de preparare
10 portii 10 minute
Timp de gatire
40-45 de minute
Cozonac Fara Framantare cu Nuca si Lamaie (fara zahar, fara unt, 100% sanatos)
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
10 portii 10 minute
Timp de gatire
40-45 de minute
Portii Timp de preparare
10 portii 10 minute
Timp de gatire
40-45 de minute
Ingrediente
Aluat
Umplutura
Portii: portii
Unitati:
Etape
  1. Amestecam faina de orez cu faina de ovaz, amidonul, praful de copt, eritritolul si sarea. Adaugam albusurile, piureul de mar, laptele de cocos, coaja rasa de lamaie, esenta de rom si esenta de lamaie si mixam totul timp de 2-3 minute. Transferam compozitia intr-o forma mare din silicon pentru chec.
  2. Intr-un bol separat, amestecam miezul de nuca cu cacaoa si eritritolul. Distribuim uniform umplutura peste aluat si o incorporam in misari circulare cu o furculita.
  3. Coacem cozonacul in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de 40-45 de minute sau pana cand cozonacul a crescut si s-a rumenit frumos. Pentru siguranta se face testul scobitorii, iar la nevoie, checul se mai lasa in cuptor. In cazul in care acesta s-a rumenit destul de mult, insa este crud in interior, scadem temperatura la 150 de grade si il mai lasam 15 minute la copt. Pentru ca toate cuptoarele difera, va recomand sa controlati periodic cozonacul.
  4. Il racim 10 minute in forma, dupa care il transferam pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet. Se poate servi atat cald, cat si rece. Se pastreaza in frigider, acoperit cu folie alimentara sau intr-un vas cu inchidere ermetica.
Notitele retetei

Faina de orez, faina de ovaz, eritritolul cu stevia, esenta de rom si esenta de lamaie le puteti gasi pe www.nosugarshop.ro.


© Dulciurile Nu Ingrasa. Toate materialele postate pe acest site imi apartin si sunt protejate de drepturile de autor si toate drepturile ce imi revin in calitate de autor conform legislatiei romane si internationale aflate in vigoare. Folosirea retetelor in scop comercial este interzisa, la fel si copierea acestora fara specificarea autorului si sursei.

Partajeaza reteta


 

NutritionLabel-74


Nu cred ca exista pe piata un produs similar cu astfel de valori nutritionale. O felie de cozonac are 204kcal, insa depaseste 100g ca si greutate!

Acest cozonac o sa fie cu siguranta prezent pe masa mea de sarbatoare si sper sa-l incercati si voi!


Untitled-2

You may also like

12 comentarii

  1. Si aceasta reteta de-abia astept s-o incerc. Orice reteta care contine nuci imi aminteste de desertul cu acelasi nume, nucile, cu umplutura fina de nuca si pudrate cu zahar, care insa, din pacate, au inceput sa apara pe piata in ultimul timp cu diferite creme, de la frisca pana la ciocolata, plus ca o nuca are prea multe calorii daca tii o dieta :))). Nu stiu daca e cunoscut peste tot acest desert, sau doar in zona Bucovinei,de unde sunt eu, insa daca stii despre ce vorbesc cu siguranta imi intelegi nostalgia data de faptul ca nu ma mai pot bucura la ora actuala de asa ceva :)))

    1. Nasa mea de botez imi facea mereu o rulada cu aluat pe baza de unt, cu umplutura de nuca si pudrata cu zahar pudra, insa nu semana deloc cu un cozonac. Mi-as dori foarte tare sa creez varianta sanatoasa a desertului mentionat anterior, pentru ca era extraordinar de bun si cred ca ti-ar placea si tie. 🙂
      Mi-am promis ca daca o sa am un copil o sa incerc sa il hranesc de mic cu alimente 100% sanatoase, pentru ca dupa o anumita varsta, din obisnuinta, ne este foarte greu sa renuntam la anumite feluri de mancare. Si eu sunt uneori nostalgica, de aceea a aparut acest blog. Vreau sa creez retete originale, sa reinterpretez dulciurile clasice si sa ajut oamenii sa manance mai sanatos.

      Cu drag,
      -T ❤️

      1. Daca e vorba de umplutura de nuca, cu siguranta mi-ar trezi interesul si mi-ar incanta papilele gustative :). Sunt innebunita dupa deserturile cu nuca sau umplutura de nuca, iar desertul mentionat de tine pare a fi grozav de bun. M-as bucura sa vad o asemenea reteta.
        In privinta alimentatiei, ai mare dreptate.E greu sa renunti la anumite alimente pe care le-ai mancat permanent de mic copil. Eu in prezent inca am pofta de paine, cu toate ca nu mananc decat rareori, insa cateodata parca pofta e mai puternica decat mine. Sunt dependenta de dulciuri si, cu toate ca mi-e rusine sa recunosc, de chipsuri… dependenta de care pur si simplu nu pot scapa. Stiu ca ingrasa teribil si ca nu sunt sanatoase, insa,deocamdata, pentru a atenua macar un pic efectele negative, am decis sa-mi cumpar mereu cea mai mica punga pentru a-mi stavili pofta. Daca pentru retete de dulciuri sanatoase, blogul tau e o adevarata comoara, o reteta de chipsuri facute acasa, care sa semene la gust cu vesnicele chipsuri si sa-mi pacaleasca creierul nu am gasit 🙁

        1. Imi pare rau sa aud ca esti dependenta de cipsuri, insa orice dependenta este bolnavicioasa. 🙁
          Pe langa faptul ca sunt teribil de nesanatoase, sunt foarte calorice. Incearca sa gandesti practic, spre exemplu: daca renunti la punga mica de cipsuri poti manca o briosa dietetica, o bucata de piept de pui sau orice altceva care o sa-ti tina de foame. Din pacate, unii oameni consuma calorii goale lasand stomacul aproape gol.. Incearca sa mananci o masa completa (piept de pui sau curcan cu o salata imensa, o bucata de vita slaba cu sparanghel) si vezi daca mai e loc si pentru cipsuri. 😀
          Eu ador merele uscate si fructele liofilizate si le mananc pe post de cipsuri. Incearca-le si tu, poate iti plac si o sa ai ceva sanatos de rontait.

          Cu drag,
          -T ❤️

          1. Multumesc frumos pentru sfaturi!O sa incerc sa le aplic. Asa este. Merita consumat mai mult un desert dietetic decat chipsurile. Stiu ca sunt total nesanatoase, le-am mancat ani si ani de zile cat am fost copil. Acum mananc mai rar, incerc sa-mi pacalesc organismul daca cere chips.
            Nu am consumat fructe asa cum ai specificat, liofilizate, insa m-ai facut curioasa!
            Te pup cu drag si multumesc!

          2. Chiar iti recomand sa le incerci, pentru ca s-ar putea sa-ti placa. Si eu te pup si sincer cred ca o sa ajungi sa mananci 100% sanatos!
            P.S. Mie imi plac foarte mult capsunile si bananele liofilizate. 🙂

            -T ❤️

    1. Doamne…cand eram mica le mancam obsesiv. 😀
      Erau delicioase, insa nu as mai manca acum asa ceva. Nu stiu daca aceasta reteta se poate adapta, pentru ca implica utilizarea unei cantitati mari de unt. O sa incerc sa fac ceva care sa imite aroma si textura, insa o sa fie o provocare. 🙂

      Cu mare drag,
      -T ❤️

      1. Da, erau bune, insa acum nu mai au acelasi gust ca in copilarie parca :)).
        Insa desertul cu nuca mentionat de tine pare acum mai tentant decat nucile 😀
        :*

        1. Lasa ca o sa dispara fructele de sezon si o sa fac multe dulciuri cu nuci si alune, pentru ca nu sunt genul de om care da 30 RON pe 150g de afine (care oricum mi-ar ajunge doar pentru decor). 😀

  2. Se face foarte simplu și rapid. Am sa încerc și eu anul acesta de paste ca oricum sunt la dieta dar pana atunci vreau și eu o rețetă dietetica de mucenici muntenesti. Te rooog ☺

    1. Florentina, chiar sper sa incerci reteta! Nu imi place sa fac promisiuni, insa o sa incerc sa fac o varianta dietetica de mucenici. 🙂

      Cu drag,
      -T ♥

Lasă un răspuns la Pana florentina Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *