Colomba Pasquale/Cozonac Italian de Pasti (fara zahar, continut scazut de grasimi)

Relatia de dragoste dintre mine si cozonacul Italian a inceput atunci cand nasa mea de botez mi-a trimis din Italia prima cutie cu bunatati. Imi este foarte greu sa explic in cuvinte cat de entuziasmata eram, pentru ca nu gustasem ceva asemanator pana atunci si nu am putut sa ma opresc decat atunci cand am simtit ca sunt satula. Da, stiu, teribila fapta, insa in mintea mea de copil nu exista conceptul de calorii sau mancare sanatoasa. Din ziua in care am hotarat sa renunt la zahar a trebuit sa uit de existenta acestui desert, insa nu a fost tocmai usor, pentru ca tot continui sa ma impiedic de cutiile cu Panettone si Colomba Pasquale in toate supermarketurile.

Pentru ca nu am intoleranta la gluten si nici nu tin un regim low-carb, am hotarat ca dupa atatia ani de abstinenta merit sa mananc o felie de cozonac pufos. Da, am folosit faina alba de grau, insa nu aruncati cu pietre si permiteti-mi sa ma justific. 😀

Da, am facut un articol despre faina alba in care am explicat de ce aceasta nu este buna si cu ce poate fi inlocuita si imi mentin in continuare parerea, insa in viata exista si abateri. Nu consum produse cu faina alba de grau in fiecare zi, saptamana sau luna, insa imi permit sa-mi fac de cateva ori pe an produse ce contin si acest tip de faina. Prin urmare, nu va recomand sa consumati doar produse cu faina alba, insa exceptiile nu sunt o crima. Daca vrem sa transformam un regim alimentar intr-un mod de viata, acesta nu trebuie sa fie un chin, insa, dupa cum spun mereu, moderatia este cheia.

Toate acestea fiind spuse, va prezint reteta mea de Colomba Pasquale cu mentiunea ca in cazul in care cautati o reteta rapida si usoara, probabil veti fi dezamagiti. Veti avea nevoie de mult timp si rabdare ca sa preparati acest cozonac, insa va asigur ca merita fiecare minut investit. 🙂


6.1-min


Trebuie sa fiu sincera si sa va spun ca acest cozonac nu este exact ca cel ambalat, pentru ca am scazut cantitatea de grasimi, insa este extrem de pufos si aromat. Sunt sigura ca o sa va placa si voua, prin urmare va recomand sa-l preparati in cazul in care timp, dorinta si vointa! 🙂


8-min


Colomba Pasquale/Cozonac Italian de Pasti (fara zahar, continut scazut de grasimi)
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
7 portii 3 ore
Timp de gatire Timp de asteptare
50 de minute 5 ore
Portii Timp de preparare
7 portii 3 ore
Timp de gatire Timp de asteptare
50 de minute 5 ore
Colomba Pasquale/Cozonac Italian de Pasti (fara zahar, continut scazut de grasimi)
Imprima reteta
Portii Timp de preparare
7 portii 3 ore
Timp de gatire Timp de asteptare
50 de minute 5 ore
Portii Timp de preparare
7 portii 3 ore
Timp de gatire Timp de asteptare
50 de minute 5 ore
Ingrediente
Al doilea aluat
Al treilea auat
Al patrulea aluat
Glazura
Decor
Portii: portii
Unitati:
Etape
Primul aluat
  1. Intr-un vas mic, combinam faina cu drojdia si eritritolul cu stevia. Adaugam laptele caldut si amestecam pana la omogenizare. Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam aluatul la dospit 30 minute, intr-un loc caldut ferit de curenti de aer.
Al doilea aluat
  1. Peste primul aluat, adaugam cele 100g de faina si cele 130g de lapte caldut si amestecam. Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam aluatul la crescut pentru 45 minute.
Al treilea aluat
  1. Mutam al doilea aluat in vasul mixerului si adaugam peste el 20g de eritritol cu stevia. Framantam aluatul pana ce eritritolul este perfect inglobat in aluat dupa care adugam treptat cele 100g de faina. Abia dupa ce faina este perfect incorporata, adaugam cele 20g de unt, la temperatura camerei, si framantam pana la perfecta inglobare a untului in aluat (aroximativ 10 minute). Aluatul obtinut va fi foarte moale si va avea un aspect matasos.
  2. Formam o biluta din aluat si o lasam la dospit pentru 60 minute in bolul mixerului (acoperit cu un prosop curat sau folie alimentara).
Al patrulea aluat
  1. A patra etapa a retetei este cea mai "provocatoare", pentru ca necesita 45-50 minute de framantat. Nu as recomanda aceasta reteta celor care nu detin un mixer, pentru ca aluatul cu care se lucreaza este destul de umed. Adaugam peste al treilea aluat 120g de eritritol cu stevia si framantam totul pana la inglobarea acestuia in aluat.
  2. Adaugam acum 220g de faina si framantam. Aluatul o sa para imposibil de framantat, dar trebuie sa avem rabdare si vom observa ca dupa o perioda faina va fi inglobata.
  3. Adaugam cate un ou pe rand, pe al doilea il adaugam abia dupa ce primul este inglobat perfect. Dupa ce adaugam primul ou, vom avea nevoie de cca 20 minute pana ce acesta va fi absorbit in totalitate. Adaugam al doilea ou si mai framantam aluatul aproximativ 15 minute.
  4. Adaugam sarea si cele 80 de grame de piure de mar treptat si framantam pana ce obtinem un aluat omogen si matasos. Daca aluatul este prea umed, mai adaugati 20-30g de faina si mai framatati putin aluatul.
  5. Adaugam coaja de portocala, vanilia macinata si stafidele si mixam totul timp de 4-5 minute. Optional, puteti tine stafidele 20 minute in apa calduta amestecata cu esenta vanilie inainte de adaugare. Daca nu va plac stafidele, puteti folosi caise deshidratate sau puteti face un amestec.
  6. Lasam aluatul la dospit pentru 2-3 ore.
  7. Pentru ca forma pe care o aveam era sub forma de stea, am transferat aluatul direct in forma si l-am impins spre colturi.
  8. In cazul in care folositi forma specifica acestui cozonac, va trebuit sa formati un sul mai gros si mai lung pentru centrul formei si doua suluri mai scurte pentru partile laterale. Pentru a forma sulurile va trebui sa rasturnati alutul pe masa usor infainata, sa-l aplatizati cu palmele si il impartim in trei parti, una mai mare si doua mai mici. Daca folositi forme de 500g, va trebui sa faceti doi cozonaci din acest aluat.
  9. Lasam cozonacul sa dospeasca inca 2 ore intr-un loc ferit de curent.
Glazura
  1. Combinam faina de migdale cu eritritolul cu stevia pudra si amidonul. Adaugam albusul si mixam totul pana cand obtinem o glazura cremoasa si omgena.
  2. Intindem glazura cu mare grija, cu dosul unei lingurite, ca sa nu desumflam aluatul si adaugam migdalele.
  3. Coacem cozonacul in cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius timp de 50 de minute. In cazul in care glazura s-a rumenit, insa cozonacul mai trebuie tinut in cuptor, il puteti acoperi cu folie de aluminiu.
  4. Il transferam pe un gratar si il lasam sa se raceasca. Il pudram cu eritritol cu stevia pudra, il portionam si-l servim.
  5. Enjoy!
Notitele retetei

Faina alba de grau, faina de migdale, eritritolul cu stevia si stafidele le puteti comanda de pe www.nosugarshop.ro


Vanilia macinata si migdalele le gasiti aici.


Forme din hartie pentru colomba gasiti aici (site-ul livreaza regulat si in Romania).


© Dulciurile Nu Ingrasa. Toate materialele postate pe acest site imi apartin si sunt protejate de drepturile de autor si toate drepturile ce imi revin in calitate de autor conform legislatiei romane si internationale aflate in vigoare. Folosirea retetelor in scop comercial este interzisa, la fel si copierea acestora fara specificarea autorului si sursei.

 

Partajeaza reteta


*Aceasta este reteta adaptata a Laurei Adamache.

NutritionLabel-170

In cazul in care veti taia cozonacul in 8 portii egale, o portie va avea 367kcal, 7.7g de grasimi, 64.6g de carbohidrati si 11g de proteine.


Pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea fiecarei comenzi plasate pe www.nosugarshop.ro, puteti folositi codul DNI5.


 

t

 

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *