Ce îndulcitori ar trebui să alegem?

Deși unii evită cât se poate de mult îndulcitorii, nu știu dacă eu aș fi putut să elimin zahărul din alimentația mea fără ei. Prea mulți oameni asociază îndulcitorii cu cancerul, neavând prea multe informații cu privire la varietatea și sursa fiecăruia.

Există foarte multe tipuri de îndulcitori, însă în produsele din comerț o să întâlniți cel mai des aspartamul, acesuflamul de potasiu și maltitolul. În cele mai multe cazuri, nu o să găsiți un îndulcitor bun în supermarketuri, pentru că majoritatea au doar ceva pe bază de zaharină și ciclamat. Așadar, îndulcitorii mai buni îi putem găsi în Plafar sau online.

Nu o să încep să vă spun cât de rău este aspartamul și alte cele din aceeași serie, pentru că există destule articole care dezbat acest subiect. Vreau să vă prezint doar alternativele care merită să ajungă la voi în cămară.

Stevia este extrasă din frunzele plantei stevia rebaudiana, având că și compuși activi glicozide derivate din steviol. Rebaudioside A este cea mai puțin amară dintre toate glicozidele, de aceea ar fi ideal ca îndulcitorul ales să conțină preponderent Rebaudioside A. Extractul de stevia are o putere de îndulcire de 150 de ori mai mare decât zahărul, prin urmare se folosește în cantități foarte mici. Deși extractul de stevia este cel mai sănătos și recomandat îndulcitor, eu nu-l folosesc decât în combinație cu alți îndulcitori. Dacă veți îndulci prăjiturile sau băuturile exclusiv cu stevia, cel mai probabil veți remarca că gustul dulce se va instala cu întârziere și va persista mai mult. De asemenea, dacă îndulcitorul nu este foarte bun, preparatele pot avea un gust metalic sau amar.

Deși numele nu este cel mai atrăgător și nici cel mai memorabil, nu trebuie să vă speriați de eritritol. Acesta este un îndulcitor aproape non-caloric, având 0.2kcal/g. Eritritolul este un alcool al zahărului, având o putere mai mică de îndulcire decât zahărul. Dacă folosim doar eritritol pentru a îndulci ceva, vom observa că va trebui să folosim o cantitate destul de mare. Eritritolul nu are gust specific și este perfect pentru prepararea unor prăjituri. Există amestecuri de eritritol cu stevia care, după părerea mea, sunt alegerea ideală. Îndulcitorii pe bază de eritritol și stevia vor îndulci suficient preparatul, iar gustul va fi identic cu cel al prăjiturilor clasice. Din păcate, eritritolul nu se caramelizează, prin urmare puteți prepara orice în afară de caramel.

Mărcile pe care le folosesc cel mai des sunt LCW și Green Sugar, acestea găsindu-se pe No Sugar Shop. Chiar dacă unii preferă xilitolul, acesta poate avea efecte laxative, de aceea rămân fidelă îndulcitorului meu preferat cu eritritol și stevia

Xilitolul este și el un alcool al zahărului, însă spre deosebire de eritritol acesta are 2.43kcal/g. Xilitolul este folosit în majoritatea gumelor de mestecat, pentru că s-a demostrat că acesta are efecte benefice asupra danturii, prevenind apariția cariilor. Nici el nu are gust sau miros specific și este la fel de dulce ca zahărul. În cazul în care suferiți de diabet, acest îndulcitor poate fi o alternativă foarte bună, însă dacă vreți să slăbiți v-aș recomanda eritritolul cu stevia sau extractul de stevia.

Acest îndulcitor este un amestec în care s-a combinat tagatoza (39,9%), isomaltul (39,9%), fibrele alimentare și sucraloza (0,02%) pentru a obține un îndulcitor special. Acesta este singurul de pe listă care se caramelizează și are 1.76kcal/g. Este mai dulce decât zahărul, prin urmare nu veți avea nevoie de o cantitate foarte mare pentru a îndulci un preparat. Cu Tagatesse puteți obține sos de caramel, iar dulciurile făcute cu el vor avea o aromă și un gust foarte plăcut.

Sucraloza este îndulcitorul pe care o să-l găsiți foarte des în sumplimentele alimentare, fiind de până la 1000 de ori mai dulce decât zahărul. Acest îndulcitor este foarte folositor atunci când vrem să îndulcim ceva, fără să modificăm considerabil greutatea și volumul unui produs. Sucraloza este non-calorică și este folosită în special pentru fabricarea produselor un un termen de valabilitate mare.

S-au efectuat numeroase studii cu privire la consumul se sucraloza, iar rezultatul acestora a confirmat că sucraloza este sigură pentru consumul uman. Cu toate acestea, se recomandă să nu fie depășită limita de 1500mg/kg corp pe zi. Eu personal nu consum foarte multă sucraloza, însă nu o evit în totalitate.

Alegerea vă aparține, însă niciodată nu ezitați să citiți cât mai mult pentru a vă asigura că ați luat-o pe cea bună.

*Eritritolul, eritritolul cu stevia, xilitolul și îndulcitorul  Tagatesse le găsiți pe No Sugar Shop. Sucraloza o puteți cumpăra de pe Myprotein, iar stevia de pe iherb.

Folosiți codul DNI10 pentru a obține un DISCOUNT de 10%, valabil pentru fiecare comandă plasată pe Myprotein. De asemenea, puteți folosi codul DNIORGANIC pentru a obține un discount de 20%pentru toate produsele din gama organică.

Pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea fiecărei comenzi plasate pe www.nosugarshop.ro, puteți folosiți codul DNI5.

You may also like

2 comentarii

  1. Buna. Foarte interesant si util articolul, ca si restul siteului, de altfel.
    Zaharul de cocos e inlocuitor bun?
    Mersi.

    1. Zaharul de cocos tot zahar este, chiar daca nu este la fel de procesat. Eu tind s folosesc doar indulcitori cu zero sau putini carbohidrati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *